Hawaiian hoary bat nightly acoustic-visual detections and conditions at wind turbines, Maui Island 2018

The Hawaiian hoary bat (Lasiurus cinereus semotus), a federally and state listed endangered subspecies, is the only extant native terrestrial mammal in the Hawaiian archipelago. It is an insectivorous, solitary and foliage-roosting species that generally roosts alone or in mother-pup family groups.
The dataset for this release comprises the combined acoustic and video data tabulated by night and turbine, and was used to relate bat occurrence to nightly weather conditions and turbine operation. The acoustic and the video datasets have each their own set of processing steps that will appear in the respective metadata file.

Data and Resources

Field Value
accessLevel public
bureauCode {010:12}
catalog_@context https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema/catalog.jsonld
catalog_conformsTo https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema
catalog_describedBy https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema/catalog.json
identifier USGS:5eab79dc82cefae35a225636
metadata_type geospatial
modified 20200827
old-spatial -156.32661, 20.58691, -156.31090, 20.60539
publisher U.S. Geological Survey
publisher_hierarchy Department of the Interior > U.S. Geological Survey
resource-type Dataset
source_datajson_identifier true
source_hash f50d712f854c865761d2293a89cd61ca529eddbd
source_schema_version 1.1
spatial {"type": "Polygon", "coordinates": [[[-156.32661, 20.58691], [-156.32661, 20.60539], [ -156.31090, 20.60539], [ -156.31090, 20.58691], [-156.32661, 20.58691]]]}
theme {geospatial}
Groups
  • AmeriGEOSS
  • National Provider
  • North America
Tags
  • amerigeo
  • amerigeoss
  • behavior
  • biota
  • ckan
  • geo
  • geoss
  • hawaiian-hoary-bat
  • national
  • north-america
  • united-states
  • usgs-5eab79dc82cefae35a225636
  • wind-turbine
isopen False
license_id notspecified
license_title License not specified
maintainer P. Marcos Gorresen
maintainer_email mgorresen@usgs.gov
metadata_created 2025-11-22T15:46:39.761226
metadata_modified 2025-11-22T15:46:39.761230
notes The Hawaiian hoary bat (Lasiurus cinereus semotus), a federally and state listed endangered subspecies, is the only extant native terrestrial mammal in the Hawaiian archipelago. It is an insectivorous, solitary and foliage-roosting species that generally roosts alone or in mother-pup family groups. The dataset for this release comprises the combined acoustic and video data tabulated by night and turbine, and was used to relate bat occurrence to nightly weather conditions and turbine operation. The acoustic and the video datasets have each their own set of processing steps that will appear in the respective metadata file.
num_resources 2
num_tags 13
title Hawaiian hoary bat nightly acoustic-visual detections and conditions at wind turbines, Maui Island 2018