Maui Island, Hawaiian hoary bat behavior at wind turbines, 2018

The Hawaiian hoary bat (Lasiurus cinereus semotus), a federally and state listed endangered subspecies, is the only extant native terrestrial mammal in the Hawaiian archipelago. It is an insectivorous, solitary and foliage-roosting species that generally roosts alone or in mother-pup family groups.
This data release consists of three tabular datasets comprising acoustic and thermal video data of Hawaiian hoary bat behavior at wind turbines. One dataset consists of the acoustic and video detections of bats tabulated by night and turbine, and associated weather and turbine operational data used in analyses. The other two datasets consist of the individual detections, catalogued separately for the acoustic and video data sources.

Data and Resources

Field Value
accessLevel public
bureauCode {010:12}
catalog_@context https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema/catalog.jsonld
catalog_conformsTo https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema
catalog_describedBy https://project-open-data.cio.gov/v1.1/schema/catalog.json
identifier USGS:5e162be5e4b0ecf25c570033
metadata_type geospatial
modified 20200827
old-spatial -156.32661, 20.58691, -156.31090, 20.60539
publisher U.S. Geological Survey
publisher_hierarchy Department of the Interior > U.S. Geological Survey
resource-type Dataset
source_datajson_identifier true
source_hash 9f8458b4833f45489612d1762cbb425836e73a29
source_schema_version 1.1
spatial {"type": "Polygon", "coordinates": [[[-156.32661, 20.58691], [-156.32661, 20.60539], [ -156.31090, 20.60539], [ -156.31090, 20.58691], [-156.32661, 20.58691]]]}
theme {geospatial}
Groups
  • AmeriGEOSS
  • National Provider
  • North America
Tags
  • amerigeo
  • amerigeoss
  • behavior
  • biota
  • ckan
  • geo
  • geoss
  • hawaiian-hoary-bat
  • national
  • north-america
  • united-states
  • usgs-5e162be5e4b0ecf25c570033
  • wind-turbine
isopen False
license_id notspecified
license_title License not specified
maintainer P. Marcos Gorresen
maintainer_email mgorresen@usgs.gov
metadata_created 2025-11-22T18:09:51.285455
metadata_modified 2025-11-22T18:09:51.285461
notes The Hawaiian hoary bat (Lasiurus cinereus semotus), a federally and state listed endangered subspecies, is the only extant native terrestrial mammal in the Hawaiian archipelago. It is an insectivorous, solitary and foliage-roosting species that generally roosts alone or in mother-pup family groups. This data release consists of three tabular datasets comprising acoustic and thermal video data of Hawaiian hoary bat behavior at wind turbines. One dataset consists of the acoustic and video detections of bats tabulated by night and turbine, and associated weather and turbine operational data used in analyses. The other two datasets consist of the individual detections, catalogued separately for the acoustic and video data sources.
num_resources 2
num_tags 13
title Maui Island, Hawaiian hoary bat behavior at wind turbines, 2018